Tandblekning

Färgen på tänder kan variera av många olika anledningar. Tänderna får naturligt en gulare nyans med åren men de kan också färgas av tobak, viss sorts mat och dryck som kaffe, te och vin. Även vissa mediciner kan ge missfärgningar.

Det finns olika metoder att bleka tänderna men alla görs med blekmedel, oftast i form av gel som man lägger på tänderna. Ibland kombineras blekmedel med ljusbehandling eller laser.

Vi på Family Dental Care rekommenderar hemmablekning med blekmedel från Opalescens.

Förberedelser inför hemmablekningen
Det man ska tänka på innan man börjar bleka är att man nyligen varit på en undersökning hos sin tandläkare eller tandhygienist för att eventuellt laga befintliga hål samt ta bort tandsten.

Du bokar tid hos din tandläkare eller tandhygienist för att ta avtryck på både överkäke och underkäke. När avtrycket är klart skickas det till tandteknikern som tillverkar dina personliga blekskenor.

Efter ca 1 vecka är blekskenorna klara och du är välkommen tillbaka för att testa och hämta ut skenorna, sedan är du redo för att sätta gång.

Hur går behandlingen till?
Med Opalescens bleker du tänderna medan du sover. I vårt startpaket ingår 4 st blekgelsprutor. En spruta räcker ungefär i 2-3 nätter.

Du kan applicera blekmedlet på två olika sätt:
– en lång sträng genom hela skenan
– en ungefärlig mängd av ett riskorn i vardera tand på skenan.

Innan du sätter in skenorna ska du vara helt klar för att sova då man inte ska vara i rörelse för att väcka salivproduktionen i munnen som ibland kan störa blekningen.

På morgonen tar du ut skenorna och rengör sedan munnen för att få bort all gel. Skenorna går bra att rengöra med tvål och vatten.

Detta repeteras tills man är nöjd med sin blekning. Det är olika från person till person hur snabb effekt gelen har och en första kur sträcker sig vanligtvis mellan 3-8 nätter.

För att läsa mer om Opalescens klicka här.

Biverkningar
Blekmedlet ger inga biverkningar efter avslutad kur. Däremot ilar tänderna hos de flesta under själva blekningen. Ilningarna uppstår oftast dagen efter man sovit med blekningen och det ilar olika mycket från person till person. Detta är inget farligt utan ilar det alldeles för mycket tar man några dagars paus från blekningen och fortsätter när man är redo igen.

För att minska ilningarna kan man välja en tandkräm som motverkar det.